Arsis

In deze nieuwsbrief

Turbulente tijd.

Anna Kust Arsis gedag

4e donderdag, Anna kust Arsis

Venetië avond.

Turbulente tijd

De afgelopen paar maanden heeft het bestuur van Arsis het heel druk gehad met verschillende ontwikkelingen. Een aantal kunstenaars en bestuur van zowel Arsis als Stichting Kunstwerk, de stichting die het vastgoed ten behoeve van kunstenaars en Arsis beheert, hebben heel veel tijd moeten besteden aan het in goede banen leiden van alle ontwikkelingen. Inmiddels is het stof wel gedaald en kunnen wij ons weer bezig gaan houden met mooie zaken organiseren voor en door Arsis kunstenaars.
Om deze reden is het even stil geweest vanuit onze kant. Maar nu kunnen we weer volle kracht vooruit.
In deze nieuwsbrief uitgebreider dan u mogelijk van ons gewend bent een nadere toelichting op de ontwikkelingen. Vergeef ons dat dit daarom een lange mail is geworden. Maar we vinden dat u recht heeft op een nadere toelichting.
Lees verder in deze nieuwsbrief.
Schermafdruk 2019-09-28 14.07.48

Kunstenaars en Arsis verlaten pand aan de Kometenlaan

Na precies 5 jaar hebben Arsis en de 12 kunstenaars met een atelier het gebouw aan de Kometenlaan 38 eind oktober verlaten. Later dit jaar gaat het gebouw gesloopt worden om plaats te maken voor een zorginstelling die appartementen beschikbaar gaat stellen aan mensen met dementie. We hebben er een fantastische tijd gehad en er is ook een warme band ontstaan tussen alle gebruikers. We gaan het pand missen, al was de technische staat steeds zorgwekkender en ook de incidenten met de omgeving was een minder fijn element van deze locatie.
IMG_5946

Guido Gezellelaan 20

Alle kunstenaars uit de Kometelaan die een atelier wilde hebben, hebben een mooie ruimte kunnen vinden in de Guido Gezellelaan. Zie ook een artikel in BN de Stem.
De gemeente heeft ons dit voor minimaal een jaar ter beschikking gesteld.
Het is een mooi pand, dus het bestuur van Stichting Kunstwerk, de "vastgoedtak" van de kunstenaars is actief op zoek naar nieuwe ruimte voor als er weer meer behoefte is aan ruimte voor ateliers en omdat wij vrezen dat wij er niet zo lang kunnen blijven zitten als aan de Kometenlaan.

Ook belangrijk is dat er in deze locatie geen plek is voor Arsis activiteiten. Het pand is op sommige plaatsen groter maar wel met minder ruimten. Dus....

IMG_5941

Kastanjelaan 160

Voor Arsis is door Stichting Kunstwerk dan ook met succes hard gezocht naar een oplossing.
Wij zijn blij met de nieuwe ruimte die voor Arsis is gevonden en waar ook nog een paar kunstenaars atelier kunnen houden. Met het bestuur van de Lievevrouweparochie is overeenstemming bereikt om een deel van de leegstaande Heilige Hart kerk te mogen gebruiken, namelijk de oude parochie.
Op 1 november hebben wij daarvan de sleutel gekregen. Dank zij medewerking van de gemeente en de nieuwe eigenaar van de Kometenlaan kon er precies op tijd verhuisd worden hierheen. Alle relevante zaken van Arsis zijn verhuisd.
Ook hier is hard door een aantal kunstenaars en bestuursleden van Arsis en Stichting Kunstwerk gewerkt om dit pand geschikt te krijgen en inmiddels is deze locatie ook bruikbaar.

Investeringen

Gemeld moet nog wel worden dat ook er flink geïnvesteerd moest worden door Stichting Kunstwerk om de panden bruikbaar te krijgen. O.a. in beveiliging, installatie etc.

Galerie, Anna kust Arsis gedag.

Er was ook een ontwikkeling de afgelopen 2 maanden waar nog geen oplossing voor is.
In het kader van leegstandsbeheer (zoals alle panden) mochten wij van de gemeente gebruik maken, de afgelopen ruim 2 jaar, van de St. Annastraat 10.
Een onderdeel van leegstandsbeheer is dat als een locatie een ander doel krijgt of wordt verkocht (zoals Kometenlaan maar ook St.Annastraat) wij het pand moeten verlaten, zonder dat wij zekerheid hebben dat er een vervanging komt. Dat is altijd voor het bestuur van Kunstwerk een uitdaging om op te lossen.
Dus ook de St. Annastraat is verkocht en per 3 december moeten wij het pand opleveren. Daarmee eindigt een periode van succesvolle exposities.

Voor het bestuur van Arsis was dit een zeer teleurstellende en toch ook wel onverwachte ontwikkeling.
Niet alleen omdat wij een bijdrage leverde aan het levendig houden van de binnenstad, maar ook met 150 bezoekers gemiddeld per maand voldeden we aan een behoefte.
We hebben namelijk ook als bestuur op verschillende momenten met het gemeentebestuur gepraat over het opzetten van een Biënnale, een tweejaarlijkse grote expositie. Dit als uitbreiding van onze samenwerking met het Cultuurbedrijf in de 2 jaarlijkse exposities rond Rijksmuseum stukken in het Markiezenhof. Dat kan immers veel mensen naar de stad trekken. Dat hebben we in andere plaatsen gezien. In andere plaatsen blijkt dit soms zelfs kostendekkend te kunnen. We hebben
aangegeven dat het belangrijk is dat je dan wel een vaste plek hebt. In het centrum. Wethouder Evert Weys was er positief over. Maar blijkbaar is dat geen reden geweest om terughoudend met de verkoop om te gaan wat ook door het stadsbestuur wordt uitgevoerd.
Kennelijk is het belang niet doorgedrongen tot alle betrokkenen.
Extra speelt mee dat wij bezig waren om met een groep kunstenaars en sympathisanten zelf het pand te gaan kopen. Wij hadden al ca 60% van de vraagprijs bij elkaar aan toezeggingen. We stonden op het punt om dit ook formeel te melden. Helaas dus net te laat.
Het bestuur van Arsis is dus nogal verdrietig over de manier waarop dit is verlopen.

Uiteraard is de koper niets te verwijten.

30 bij 30 bij 30.... Uitnodiging voor 28-11-2019 om 20:00 in Galerie Arsis.

30 bij 30 bij 30, en Anna kust Arsis gedag
12 Blanco kunstenaars vertellen verdiepend over hun tentoongestelde werk aan de hand van dit werk zoals geëxposeerd in de St. Annastraat. Bij de opening op 2 november hebben de 12 kunstenaars niet veel over hun werk, techniek en/of concept verteld. De vierde donderdag van de maand is daarvoor beter geschikt …
Meer lezen

Galerie Arsis, St.Annastraat 10, is open op vrijdagen, zaterdagen en de koopzondag van 12:00 t/m 17:00 uur.

Arsis bespreekt Venetië Biënnale 2019 op 12 december vanaf 20:00h.

Arsis bespreekt Venetië Biënnale 2019
Eens in de 2 jaar is er in Venetië een van de belangrijkste moderne kunst gebeurtenis ter wereld. Ook dit jaar zijn weer verschillende bij Arsis aangesloten kunstenaars daar naar toe gegaan om zich te laven aan alle kunst van over de hele wereld die daar op vele locaties wordt getoond. Graag willen wij met jullie delen wat ons zoal …
Meer lezen

Sociëteit Arsis, Kastanjelaan 160, Inloop 19:30, aanvang 20:00

Over Arsis....

Wat is Arsis kunst en sociëteit

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.
Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en eigen galerie, Zij houdt lezingen, presentaties, discussie avonden etc.
Arsis kent verschillende werkgroepen die de activiteiten ontplooien.
Arsis heeft in samenwerking met TanteLouise een beeldentuin bij het Nieuwe ABG onder de naam Expo-Thuis.

Voor meer informatie over Arsis en onze activiteiten, de werkgroepen etc, zie onze website Arsis.
Ook treft u ons op Arsis Facebook en via Arsis Galerie
facebook website 
Uitschrijven | Abonnement beheren
Secretariaat:
Heerlsestraat 4
4756 ST Kruisland
Email: Secretariaat@arsis-boz.nl