Bloomsday: 5e achtereenvolgende jaar
met speciaal uitgebreid programma

 

Waarom Bloomsday:om het leven en werken van de bekende Ierse schrijver James Joyce te vieren wordt elk jaar op 16 juni en op diverse plekken op de wereld gelezen uit een van zijn beroemde literaire werken met name uit Ulysses. Leopold Bloom is de hoofdfiguur in Ulysses en het boek verhaalt o.a. over zijn omzwervingen in Dublin op 16 juni.

11h00: ochtendprogramma lezing van Dr. C.T. Cusack gelezen door Frederik Grever in Bibliotheek Het Markiezaat BoZ

De lezing door Dr. Cusack is gewijzigd in een voorlezing wegens ziekte. De heer Cusack heeft zijn lezing naar de bibliotheek gemaild. Ter plekke is zijn lezing afgedrukt en vervolgens met humor waar bedoeld, en soms met commentaar aangevuld, door Frederik Grever (met Ewoud Willem van Doorn organisator van Bloomsday) voorgelezen. Het was afwisselend muisstil en ook ruimte voor humor tijdens deze voorlezing waaruit kan worden afgeleid dat het publiek met veel interesse luisterde en Frederik Grever de juiste toon trof.

14h00: middagprogramma voorleeswedstrijd door scholieren middelbaar onderwijs in samenwerking met Bibliotheek Het Markiezaat BoZ

Omdat het dit jaar de vijfde keer was dat de lezing werd gehouden, is James Joyce en Ulysses wat meer onder de aandacht gebracht bij de jeugd. De aanmelding voor de voorleeswedstrijd door leerlingen uit het middelbaar onderwijs heeft in eerste instantie 7 leerlingen opgeleverd. Door ziekte en niet op datum en tijd beschikbaar zijn, is dit aantal gereduceerd naar drie zeer gemotiveerde leerlingen, allen van het Moller (waarvoor dank aan Paul Shelton, docent Engels), die in eigen stijl en met verve door hen gekozen fragmenten uit Ulysses in het Nederlands en Engels hebben voorgelezen.

Ouders en andere geïnteresseerden, waaronder enkele Joyce-kenners, waren het publiek voor deze zeer dappere leerlingen. Het is ook niet zomaar iets om voor te lezen uit het boek van James Joyce dat door velen tot de meest gecompliceerde roman van alle romans wordt bestempeld. De jury die bestond uit Liesbeth van Kerkhof van taleninstituut EBC (zij heeft ’s avonds gelezen bij Arsis) en Mieke Grever (dichteres, aangesloten bij Arsis) hebben op basis van onder andere rustig en helder spreken, goede toon en klemtoon, contact met publiek, hun keuze gemaakt en Tamara Becht tot winnares uitgeroepen. De 2e plaats was voor Samuel Zegers en de 3e plaats was voor Anna Dirven. Zij mochten hun keuze maken uit 5 boeken, alle geschreven door of gerelateerd aan James Joyce. Deze boeken waren een schenking van uitgeverij O’Brien te Dublin. Dit middag-onderdeel van Bloomsday werd afgesloten door Ewoud Willem van Doorn met de introductie en het voordragen van vier gedichten in het Engels uit de kleine bundel Pomes Penyeach (gedichten voor een stuiver per stuk) van James Joyce. De werkgroep hoopt dat bij een volgende Bloomsday meer scholieren zich opgeven mee te doen aan dit onderdeel. Anna, Tamara en Samuel hebben met hun deelname laten zien dat zij het kunnen en durven. Op de foto is te zien dat zij er ook plezier in hadden. Dus de vraag is, waarom zou jij niet meedoen?

v.l.n.r. Anna Dirven, Tamara Becht, Samuel Zegers

Foto’s van het Bloomsday-programma ‘s avonds bij Stichting Arsis

Klik op de foto’s voor vergrootte weergave

Publiek Bloomsday-lezing
16 juni bij Arsis
Simon van Dijk
leest Ulysses
Frederik Grever
leest Ulysses
Ewoud Willem van Doorn
leest Ulysses
Durk en Jen spelen Iers
Liesbeth van Kerkhof
leest Molly uit Ulysses
Durk en Jen spelen
met verve ter afsluiting
Jackie Breen
leest Molly uit Ulysses


20h00: avondprogramma voorlezing uit Ulysses bij Stichting Arsis

1e onderdeel: de heren lazen voor in het Nederlands uit de vertaling van © Henkes en Bindervoet

Frederik Grever heeft als tegemoetkoming aan het publiek ter inleiding een samenvatting gemaakt van de episodes die gelezen zijn in de voorgaande jaren. 

De heren Simon van Dijk, Frederik Grever, en Ewoud Willem van Doorn hebben zich gebogen over tekstfragmenten uit episode tien. De tekstdelen die zij successievelijk hebben voorgelezen waren een opvolging van de lezing die op 16 juni 2017 bij Stichting Arsis gehouden is..

2e onderdeel: de dames lazen voor in het Engels (na de pauze)

Het laatste onderdeel van het voorlees-programma bestond uit het lezen van Molly, het laatste hoofdstuk van Ulysses, handelend over de vrouw van Leopold Bloom. Deze episode kan in sommige tekstdelen pikant en erotisch worden genoemd. De reden ook dat dit boek in eerste instantie verboden was en drukkers het niet op hun persen wilden hebben. Dit moet bezien worden met de normen van omstreeks 1924. Molly werd met veel verve in het Engels o.a. voorgelezen door Liesbeth van Kerkhof en Jackie Breen. Erg interessant was het dat de tekst in verschillende tongvallen Engels werd gelezen. Liesbeth spreekt perfect Engels. Zij is directeur van taleninstituut EBC Bergen op Zoom. Jackie’s achtergrond ligt in Ierland waar zij haar jeugd heeft doorgebracht en dat is duidelijk in haar uitspraak, mooi zangerig en stevig Iers, te ontdekken.

Live-muziek

Durk en Jen, Dirk op gitaar en Jan op accordeon, leden van de folkband Raglan Roadworks, hebben de avond op enthousiaste wijze met hun professioneel gebrachte Ierse muziek omlijst. Zij speelden voor aanvang, in de pauze, en na afloop van het programma meest traditionals. Er kon worden meegezongen, zo gedaan.

Projectie van de tekst. zoals de jaren hiervoor heeft Jaap Zandee de teksten op de wand geprojecteerd, zodat ieder kon meelezen.
Audio en Video: Hans Timmermans heeft gezorgd voor het installeren van de Beamer en voor stemversterking.
Taleninstituut EBC: de werkgroep bedankt Liesbeth van Kerkhof voor het beschikbaar stellen van de vergaderruimte.

De Arsis-werkgroep Bloomsday bedankt het publiek en allen die hebben meegewerkt, met name Bibliotheek Het Markiezaat Bergen op Zoom, om deze bijzondere dag succesvol te maken en nodigt u van harte uit voor Bloomsday op zondag 16 juni 2019. Zet deze datum alvast in uw agenda!

 

            

 

Verslag van Bloomsday 16 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.