Arsis

In deze nieuwsbrief

Arsis heeft parallel expositie Lage Landen in Markiezenhof en Arsis Galerie.
‘ikhouvanditland’ - performance Irene Weug.

Ekspezisie Henk Boot in het kader Vastenavond.

poster arsis01

Uitnodiging Opening.

Het afgelopen jaar is er door Arsis hard gewerkt aan de parallel expositie bij de Rijksmuseum expositie Lage Landen in het Markiezenhof.

Arsis heeft in 2018 een oproep gedaan voor deelname. Dat heeft geleid tot 200 ingeleverde kunstwerken van ruim 60 kunstenaars. Een jury bestaande uit:

Hugo ter Avest, directeur het Hannemahuis, Harlingen
Marc de Beyer, directeur Museum Gouda
Jeroen Grosfeld, ex directeur Museum Breda
Pim Kersten, beeldhouwer
Gerard de Kleijn, projectleider stichting M5
Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen.

hebben in 2 stappen uit deze 200 werken een selectie gemaakt. Twintig werken zijn geselecteerd om permanent in de tuinkamer van het Markiezenhof te worden geëxposeerd.
Vijftig werken worden verdeeld over vier opvolgende parallel exposities in onze galerie. Voor elk van deze parallel exposities zullen wij een opening organiseren.

Uit het algemene jury rapport:

De criteria waren:
* Sluit het kunstwerk aan bij het thema van Lage Landen, Aarde?
* Is het kunstwerk veelzeggend voor de identiteit van Nederland en Brabant?
* Raakt het kunstwerk in de maagstreek?

Zaterdag 16 februari openen wij de eerste expositie in de Galerie, inloop hele middag.(Galerie open 12:00 uur tot 18:00) Geen officieel openings moment, maar ontmoetingen met kunstenaars en Arsis organisatie die dit hebben mogelijk gemaakt. U bent van harte uitgenodigd.

Vanaf 17 februari kunt u de twintig geselecteerde stukken zien in de tuinzaal van het Markiezenhof.

In een digitale catalogus kunt u de informatie vinden over het ARSIS-deel van de expositie. Zowel Galerie als Markiezenhof deel. Vanaf 17 februari zijn daar ook de overwegingen van de jury te lezen.

lagelanden banner

‘ikhouvanditland’ - performance Irene Weug

Arsisgebouw Kometenlaan 38 Bergen op Zoom
Donderdag 28 februari 2019
Aanvang 20.00 uur – inloop vanaf 19.30 uur

Afbeelding2
Vanaf begin mei 2018 tot december 2018 heb ik me intensief bezig gehouden met het Nederlandse landschap. Hoe hebben de lage landen mijn identiteit bepaald.
Wat maakt dat ons landschap zo Nederlands is.
Zomaar een vraag:
Zijn beide onderstaande foto’s in Nederland gemaakt? Zo ja, waardoor zie je dat dan? Zo nee, wat is er dan buitenlands aan?
Afbeelding1
De veertig aangeboden schilderijen uit het Rijksmuseum nodigden uit tot onderzoek en analyse.
Als ik begreep wat de typische beeldelementen waren in die 40 schilderijen, dan kon ik zeker die beeldelementen terug vinden in de Brabantse Wal. Mijn beeldelementenonderzoek met behulp van ‘Mijn Rijksstudio’ leverde me een keur aan informatie op. Over de plaats van de horizon, het weer, grondsoort en boompartijen. De mens, dieren en bouwsels. In totaal vond ik 18 verschillende beeldelementen uit honderden tellingen. Zij gaven mij inzicht in het Nederlandse landschap tussen 1600 en 1940.
Ik besloot een fries te maken met de gevonden elementen. Ik koos voor glanzend gekleurd papier geplakt op wit stevig tekenpapier, aan elkaar genaaid met een oude naaimachine.

Mijn ontdekkingen deel ik graag met jullie op donderdag 28 februari.

Irene Weug

Boot op koers. Ekspezisie Hendrik Boot.

Boot op koers. Opening ekspezisie Hendrik 10 febrewari 14 uur.
Onze bij Arsis aangesloten kunstenaar Hendrik Boot heeft inmiddels de goede gewoonte om speciaal voor Vastenavond tijd een "ekspezisie" te organiseren. Dit jaar bij hem in het atelier aan de Dumontsdreef 2 te Krabbegat. Jullie zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken!
Expositie is t/m 10 maart elke zaterdag en zondag van 2 tot 6 open. Expositie is opgenomen in stadswandeling.
Meer lezen

Over Arsis....

Wat is Arsis kunst en sociëteit

Stichting Arsis bestaat sinds 2001 en is het initiatief van kunstenaars uit West-Brabant.
Stichting Arsis Kunst en Sociëteit draagt bij aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Een en ander realiseert de Stichting door overleg met gemeentelijke, regionale en provinciale overheden en culturele organisaties. Arsis schept zo een vruchtbare bodem waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Arsis organiseert groeps- en individuele tentoonstellingen in haar sociëteit en eigen galerie, Zij houdt lezingen, presentaties, discussie avonden etc.
Arsis kent verschillende werkgroepen die activiteiten ontplooien.

Voor meer informatie over Arsis en onze activiteiten, de werkgroepen etc, zie onze website Arsis.
Ook treft u ons op Arsis Facebook en via Arsis Galerie
facebook website
MailPoet