Arsis presenteert beeldend kunstenaar Gerard Fransen

Donderdagavond 23 november houdt de bij Arsis aangesloten beeldend kunstenaar Gerard Fransen een inleiding over zijn kunstenaarschap, en geeft hij toelichting op zijn Motivatie en Inspiratie.

Motivatie en Inspiratie 

Een voordracht over 2 gevleugelde woorden die in het leven van elke kunstenaar belangrijk zijn.

Gerard is al een aantal jaren als bevlogen beeldhouwer bezig zijn eigen invulling hieraan te geven. Geen hoogdravende causerie maar een verhaal wat heel dicht bij het gevoel van de kunstenaar staat. Kunst maken heeft al heel lang een belangrijk deel van zijn leven en interesse uitgemaakt. Na jaren met veel genoegen en plezier gewerkt te hebben als docent Werktuigbouwkunde / Procestechniek in het MBO, is hij zich op latere leeftijd gaan professionaliseren in de kunst door een opleiding te volgen aan de kunstacademie. Na zijn afstuderen is hij bijna dagelijks te vinden in zijn atelier. HIj zit vol ideeën en heeft eigenlijk te weinig tijd om alles te kunnen uitvoeren.

Zijn inspiratie is terug te voeren tot een 3-tal basisgedachten:

1 De vorm van Letters: het elementaire van geschreven taal in leesbaar en onleesbaar schrift. Bij een aantal van zijn werken is de vorm van de letter dan ook prominent aanwezig.

Elk verhaal heeft twee kanten


2 Organische vormen: zowel figuratief als non-figuratief, waarbij cirkels en rechte lijnen de basisvormen zijn voor zijn beelden.

Oloïde op glas en graniet


3 Technische vooropleiding: inspiratie haalt hij ook uit zijn oorspronkelijke beroep als werktuigbouwkundige. Dit wordt zichtbaar bij zijn multidisciplinair materiaalgebruik en de vaak demonteerbare vorm waarin hij zijn beelden maakt.

Balance


Zijn grote voorbeeld is de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa.

Naast het beeldhouwen, is ook het letterhakken een belangrijk onderdeel van zijn kunstenaarschap. Zijn enthousiasme daarvoor brengt hij in de cursus letterhakken over aan zijn leerlingen, met als credo: vorm de letter en de tekst zodanig dat de zeggingskracht wordt vergroot. Door vlakken en lijnen te combineren in een bepaald evenwicht, ontstaat een elementaire spanning die interessant is om naar te kijken.

Tijdens zijn presentatie op 23 november licht hij zijn motivatie en inspiratie aan de hand van zijn werk toe. Tevens is op die avond zijn atelier, inpandig bij Arsis, geopend en als het een beetje meezit ziet u hem aan het werk.

Gerard is al een aantal jaren lid van Krot&Co. Een kunstenaarscollectief (Bergen op Zoom) dat bestaat uit een 4-tal kunstenaars die naast hun eigen productie, gezamenlijk installatiekunst maken. Enkele grote werken van het collectief zijn: De Bospoort (2011), Time ( 2013), Moveable Space (2015) en Moveable Space 2 parallel (2017). Dit laatste kunstwerk heeft Krot&Co onlangs geëxposeerd in de verhalenkamer van de bibliotheek in Bergen op Zoom.


Presentatie Gerard Fransen op donderdag 23 november
De Arsiszaal is open vanaf 19.30 uur – start van de presentatie 20.00 uur


Wij stellen het op prijs wanneer u tijdig aanwezig bent.

Blog Gerard Fransen: klik hier

FB Arsis
Arsis presenteert Gerard Fransen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.