Noot van de redactie 2022.
Deze bijdrage is meer dan 20 jaar oud, dus de inhoud is een teken van de tijd waarin het geschreven is. 
Maar vanuit historisch perspectief is deze bijdrage uit de begintijd van Arsis belangrijk.

________________________________________________________________________________________________________________

OPHEF

e-mailbulletin een uitgave van

 

 

 

 

kunst en sociëteit

 

bulletin nummer 1

HEF OP, HOE PF, FE HOP, PHOFE.

WANT HET KAN OOK ANDERS!

Van een onzer redakteuren

Ophef, het huisorgaan van Arsis, is anders! Vroeger nog op papier, nu verkrijgbaar per email. En dat is nog niet alles, want Ophef is nog steeds verkrijgbaar op papier. Dat lijkt even vreemd, maar dat komt doordat de papieren versie l a n g z a m e r is dan de e-mail versie. Die is bedoeld voor mensen zonder e-mail en verschijnt vier keer per jaar.

De elektronische snelweg dus. Met deze verschijningsvorm kunt u als lezer snel in de pen klimmen’. U kunt reageren op artikelen of natuurlijk anderszins een bijdrage leveren,al dan niet aan de hand van de vaste rubrieken. Zoals Oproepen en Mededelingen, E-mail aan de redactie of de Recensie. Foto’s, dat kan natuurlijk ook. U stuurt uw (kant en klare) berichten en teksten naar ons, wij versturen alles naar iedereen onder de Ophefvlag.

Aan een deadline hebben we een broertje dood. Want het is altijd deadline.

Druk, druk, druk! Snel, snel, snel! Ophef verschijnt regelmatig onregelmatig in uw postvak. Zolang u en wij maar blijven denken en schrijven over Arsis en de kunsten.

Uw adres is bekend bij Arsis en daarom krijgt u ongevraagd Ophef per e-mail. We kunnen ons het moeilijk voorstellen, maar stelt u geen prijs op Ophef, mail het naar de redactie. <verwijderd door redactie>

Postuum

!cid_000401c63919$28961d50$2fac833e@DCXP0G1J

Op 23 april overleed de dichter Jos Steegstra. Hij was bestuurslid en medeoprichter van Arsis. In de korte tijd dat we hem leerden kennen heeft hij een onuitwisbare indruk op ons gemaakt.

We missen zijn betrokkenheid en inzet. Hij was een stuwende kracht achter het ontstaan van de kunstenaarssociëteit.

Jos leeft door zijn poëzie en zijn persoonlijkheid in onze harten voort.

foto: Bert Bevers.

 

Goed fout.

Door Auke van der Heide!cid_000501c63919$28961d50$2fac833e@DCXP0G1J

Naar aanleiding van de Dag van de Architectuur was de gemeente Bergen op Zoom benieuwd naar wat de burger nu vindt van zijn gebouwde of anderszins vormgegeven omgeving. Om mensen tot uitspraken hierover te verleiden goot men dit in de vorm van een wedstrijd. Met als voorgehouden kluif een digitale camera. Die heb ik nog niet. Dus. Normaal heb ik niet het gevoel dat de overheid zit te wachten op mijn particuliere mening over zoiets als de plaatselijke gebouwde omgeving. Nu wordt mij niet alleen met nadruk gevraagd een en ander niet langer onder stoelen of banken te blijven steken maar beloont men die moeite ook nog met (kans op) een digitale camera. Enfin, maak twee foto’s, een van hoe het moet, de GOED-foto en de ander van wat u een gruwel is, onder beiden een kort statement. Dat werk.

Omdat ik op die camera aas, is het zaak met iets te komen dat opvalt. Dus niet het obligate verhaal van kijk nou toch wat ze de laatste jaren voor verschrikkelijks laten doorgaan voor modern en ziet hoe prachtig men oude gebouwen opknapt en zo gelukkig tot in lengte van dagen bewaart. Nee, hier moet wat langer over worden nagedacht. Nu is het gelukkig zo dat ik met regelmaat enige gedachten aan het onderwerp wijd. Niet dat dat helpt. De verwarring wordt er alleen maar groter door. Soms zie je wonderschone dingen en vaak kijk je maar niet te goed. Architectuur als dagelijkse ruis. Je went er aan.

Wat ik eigenlijk te weinig (helemaal niet) zie zijn puur gekke dingen. Optrekjes die helemaal niet kunnen. Wilde ideeën uitgevoerd in bordkarton. Vrolijke, onbekommerde architectuur voor tijdelijk gebruik. Nee, alles is enorm “verantwoord”. Serieus. En degelijk.

Dat komt door onze nationale trots: de welstandscommissie. In het leven geroepen om toestanden te voorkomen. Toestanden in de zin van Belgische toestanden bijvoorbeeld. Maar je hebt ook Amerikaanse toestanden. Het blijven in ieder geval toestanden en die kunnen wij in dit land niet gebruiken. Een bedaard en calvinistisch standpunt lijkt mij. Geen gedoe.

!cid_000601c63919$28961d50$2fac833e@DCXP0G1J

Ik heb met de inlevering van mijn GOED-foto willen pleiten voor wegwerparchitectuur. Schreeuwend, spannend, fout en tijdelijk.

Om mezelf niet geheel te kijk te zetten als cultuurbarbaar heb ik gelukkig nog die FOUT-foto waarbij ik mijn highbrow opinie ventileer omtrent de wijze waarop in de binnenstad gerenoveerd wordt. (Die oude gebouwen hebben er nooit zo bijgestaan. Wij scheppen onszelf een nep-authentiek verleden dat meer in Disneyworld thuishoort.)

!cid_000701c63919$28961d50$2fac833e@DCXP0G1J

 

 

 

 

 

 

 

Dat wordt niks met die camera.

Fotowedstrijd Mooi of Lelijk

Dag van de Architectuur – 29 juni 2002

Middelbare Hotelschool op de hoek van de Wassenaarstraat en de Meeussenstraat.

De toegang is gratis en het gebouw zal voor bezoekers geopend zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

 

colofon

Hoe ARSIS is georganiseerd?

De Stichting Arsis Kunst en Sociëteit bestaat sinds 6 september 2001. De stichting heeft ten doel: het bevorderen van een professioneel kunstenklimaat in de gemeente Bergen op Zoom, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

Het bestuur bestaat uit: Marianne Brouwers, voorzitter Lya Hazen, penningmeester Aad van ’t Hoff, secretaris Auke van der Heide, lid Frits Sonnenberg, lid Jan Wessendorp, lid

Als klankbord voor het bestuur functioneert een zogenaamde kerngroep. Naast de in het bestuur zitting hebbende kunstenaars zijn dat op dit moment: Yvette Bakker, Madeleine Benjert, Govert van Dijck, Mart Franken, Jeroen van der Ham, Louis Jansen, Herman van de Meer, Frans Mink, Jan Nederveen, Aagje Pel, Don van Rooy, Ron Scherpenisse, Christine Veraart, Henk Watzeels ,Gerrit Westerveld, Mark van der Weyden, Peter van Ziels,t Marcel van Zijp

Er wordt gewerkt aan uitbreiding van de kerngroep.

Ondersteunende activiteiten worden verricht door Ad van de Bulck, Yvonne Buriks, Marja Dullaart

Wilt u nadere inlichtingen over Arsis-zaken of wilt u donateur worden? Schrijf dan naar het secretariaat.

redactie OPHEF: Auke, Jan W., Jeroen, Ron.

!cid_000801c63919$28961d50$2fac833e@DCXP0G1J

ARSIS ondervindt medewerking en ondersteuning van de volgende bedrijven en instellingen:
de Gemeente Bergen op Zoom,
Brouwers Management Consultancy,
Ecopoint,
ETI installatiebedrijf,
Jos Krijger Schilder- en afwerkingbedrijf,
uitgeverij Kleinood & Grootzeer,
Stichting Kunstwerk,
Gemeentemuseum Het Markiezenhof,
Prins Bernhard Cultuurfonds,
Worknet Personeelsdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.