Programma Bloomsday 16 juni 2018

In de binnenstad van Bergen op Zoom en bij Arsis

 

Bloomsday op 16 juni 2018

Om het leven en werken van de bekende Ierse schrijver James Joyce te vieren wordt elk jaar op 16 juni gelezen uit een van zijn beroemde literaire werken Ulysses. Ook in Bergen op Zoom wordt door een groep Joyce-lezers daar gevolg aan gegeven.

Onder de paraplu van Stichting Arsis Kunst en Sociëteit West-Brabant te Bergen op Zoom zullen dit jaar, evenals in vier voorgaande jaren, weer zes vrijwilligers op Bloomsday 16 juni aanstaande in het Nederlands en Engels voorlezen uit Ulysses van James Joyce. Dit zal plaatsvinden in de Arsiszaal Kometenlaan 38 Bergen op Zoom. Omdat het dit jaar de vijfde keer is dat de lezing bij Arsis zal worden gehouden, willen we Ulysses wat meer onder de aandacht brengen o.a. door het organiseren van een voorleeswedstrijd. Hieronder leest u meer. Het programma zier als volgt uit. Alleen aan het ontbijt zijn kosten verbonden. Alle andere onderdelen van het programma zijn gratis toegankelijk.

Ochtendprogramma

09.30 uur Iers ontbijt in café Helene bij boekhandel Quist
aanmelden vóór 13 juni op mail@heleneskeuken.nl
of telefonisch 0164-240232
maximaal 25 personen / kosten zijn € 12.50 p.p.
extra: korte lezing poëzie van James Joyce

11.00 uur lezing “Waarom zou ik Ulysses lezen?”
door Dr. C.T. Cusack, docent aan de Radboud 
Universiteit Nijmegen / bibliotheek Het Markiezaat BoZ

Middag- en avondprogramma

13.40 uur muziek in Ierse sferen / Bibliotheek
14.00 uur voorleeswedstrijd uit Ulysses
voor scholieren middelbaar onderwijs / Bibliotheek
vóór 1 juni opgeven bij f.fluweel@gmail.com

19.30 uur muziek in Ierse sferen
20.00 uur voorlezing uit Ulysses van James Joyce in het NL en EN
bij Stichting Arsis Kunst en Sociëteit Kometenlaan 38 Bergen op Zoom
22.30 uur plm. afsluiting programma
avondprogramma afgewisseld met muziek in Ierse sferen

Bloomsday voorleeswedstrijd     

Uitnodiging voor scholieren middelbaar onderwijs

Om Bloomsday in verband met het lustrum extra te vieren nodigt Stichting Arsis leerlingen van middelbare scholen uit, een lezing uit Ulysses te houden in de vorm van een voorleeswedstrijd die zal plaatsvinden op 16 juni van 14.00 uur tot 16.00 uur in bibliotheek Het Markiezaat, Bergen op Zoom.

Reglement

1. Deelname staat open voor leerlingen van alle middelbare scholen. Aanmelding is tot 1 juni 2018 mogelijk via emailadres f.fluweel@gmail.com onder vermelding van voornaam, familienaam, mailadres en telefoonnummer van de deelnemer. Tevens dient een exacte kopie meegestuurd te worden van het fragment dat de deelnemer gaat voorlezen. In het geval van een tekst in het Nederlands, is het nodig te vermelden uit welke vertaling de tekst afkomstig is.

2. Je leest voor uit “Ulysses” van James Joyce. Kies daaruit een wat afgerond fragment, dat bij voorlezen tussen de 5 en 10 minuten duurt. Een open einde is niet erg.

3. Je kunt kiezen of je in het Engels of in het Nederlands voorleest. 

4. Het is nodig je gekozen fragment bij je aanmelding door te geven. Er wordt dan voor gezorgd dat je fragment tijdens het voorlezen wordt geprojecteerd (zodat het publiek kan meelezen). Als blijkt dat een bepaald fragment door meer voorlezers is gekozen, kan de organisatie vragen een ander fragment te kiezen.

5. Als je wilt, kun je voorafgaand aan het voorlezen een (heel!) korte schets geven van wat er voorafgaand aan jouw fragment is gebeurd (eventueel schrijf je dat voor jezelf op). Het publiek zal dan beter snappen waar jouw fragment over gaat.     

6. De jury zal letten op: rustig en helder spreken, goede toon en klémtoon, zodat het publiek wordt meegenomen in het verhaal en je contact met het publiek hebt.
Er zal minder worden gelet op de juiste uitspraak van het Engels. Af en toe verspreken is niet erg.

7. Er zijn mooie prijzen beschikbaar voor de beste drie voorlezers. De prijzen bestaan uit boeken die zijn uitgegeven door de uitgeverij O’Brien uit Dublin. Kort na het voorlezen zal de jury overleggen en zullen direct daarna de uitslag bekend maken. 

8. De jury bestaat uit:
Liesbeth van Kerkhof van taleninstituut EBC Bergen op Zoom
Mieke Grever, dichteres en aangesloten bij Stichting Arsis

Bergen op Zoom, mei 2018

Bloomsday 16 juni 2018

Eén gedachte over “Bloomsday 16 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.