Van Esperanto Monument tot Esperanto Reflex Monument
Kunsten in de Monumenten 2018 Bergen op Zoom 7, 8 en 9 september
 
Wij vragen uw speciale aandacht hiervoor:
Op 24 augustus wordt het Esperanto-monument opgebouwd en ingepakt en daarna nog even afgeschermd van het publiek.

 

De officiële onthulling vindt plaats op vrijdag 7 september door wethouder Barry Jacobs, in aanwezigheid van een afvaardiging van de landelijke vereniging Esperanto Nederland. 

Vier kunstenaars van Arsis (Gerard Fransen, Addy van Kempen, Frits Sonnenberg en Carla STOUThArt) zijn aan de slag  gegaan met het Esperanto-monument, gesitueerd op de hoek van het Bolwerk-Noord en de Korneel Slootmanslaan. Of makkelijker gezegd naast het gerenoveerde Ravelijn. Het thema van KidM 2018 ‘in Europa‘ wordt zichtbaar gemaakt rond het Esperanto-monument. Dit monument, ontworpen en gemaakt door Mario Santuz in 1933, krijgt daardoor extra aandacht.

Zoals de foto u laat zien, wordt nog hard gewerkt aan de verbeelding van de kunstenaars. Het resultaat hiervan is te zien na de opening op 7 september

In de ontwerpfase zijn de kunstenaars met elkaar in gesprek gegaan over ‘wat betekenen Europa en Esperanto voor mij’. Deze twee thema’s brachten ontelbare reflecties en bespiegelingen te weeg. Al werkend met elkaar ontstond bewustwording. Door het Esperanto-monument (tijdelijk) te voorzien van spiegelende elementen geven we aandacht aan de Europese gedachte van 2018: verbondenheid en vrede én Esperanto als wereldtaal met als basis: elkaar verstaan.

Esperanto en Europa ontmoeten elkaar in het Esperanto Reflex Monument.

Esperanto-monument voorzien van spiegelende elementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.