CPO De Compagnie gaat gebouw D van de Cort Heyligers Kazerne openstellen op de Kunst in de monumentendagen, 11 en 12 september (tussen 10.00 en 16.00 u). Maar liefst 7 kunstenaars zullen in de expositie “Geraakt” hun werk tonen.

Na jaren van leegstand gaat het voormalige kazernegebouw getransformeerd worden naar appartementen. De samenwerking met de kunstenaars geeft iedereen de kans om vóór de transformatie kunst op hoog niveau te bewonderen en in het gebouw te kijken. De kunstenaars hebben de expositie Geraakt gedoopt. Voor sommigen van de hen is het nostalgie; zij delen een verleden met het gebouw doordat zij er vroeger een atelier hebben gehad. De Compagnie is blij met de initiatieven van voormalig adviseur Bergs Erfgoed Tom van Eekelen, Stadsgidsen Bergen op Zoom (https://www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl) en Arsis die de expositie mogelijk maken. 

De expositie is op de 2e verdieping. Er is geen lift o.i.d. aanwezig, dus u moet voor een bezoek goed trappen kunnen lopen.

Gebouw D

Gebouw D van de voormalige kazerne in Bergen op Zoom is al langere tijd onderwerp van gesprekken tussen de eigenaar, de gemeente en De Compagnie. Het collectief wil het gebouw redden voor het nageslacht en er 12 appartementen in maken. De aanvraag voor de omgevingsvergunning ligt inmiddels bij de gemeente. Jovita Dorigo, voorzitter van stichting De Compagnie: “wij zijn blij met deze nieuwe fase in de ontwikkeling van dit markante gebouw! Inmiddels is onze groep uitgegroeid tot een enthousiaste club die hier samen de schouders onder zet.” 

Uit onderzoek blijkt steeds meer historie: een brief in het Duits, waarschijnlijk uit de tijd van de bezetting in de Tweede Wereldoorlog, een schietschijf en, in schril contrast, kinderkapstokjes aan de muren, getuigen van de rijke geschiedenis. Voor meer informatie www.cpodecompagnie.nl of makelaardij Helmig.

De kunstenaars

Enkele van de kunstenaars die via Arsis gaan exposeren hebben een band met het gebouw: zij hadden er in het verleden een atelier. De locatie krijgt daardoor een eigen sfeer en betekenis. De expositie is samengesteld met werken die een verbinding aangaan met de plek.

De deelnemende kunstenaars zijn: Hendrik Boot, Irene Weug, Corine Heijmans, Addy van Kempen, Carla Stouthart, Irene Weug en Peet Bakx en Janine Chedd. 

Hendrik Boot zijn werk is divers, qua technieken en onderwerpen. Zijn eerste atelier was in dit gebouw D. Hij gebruikte het gebouw, terrein en vondsten als inspiratie voor zijn werk. Hij exposeert schilderijen van het gebouw en ‘legerobjecten’ van militaire zandzakken.

Irene Weug exposeert met ‘Verborgen verhalen’; teksten met grafiet op wit acryl, onderdeel van ‘de bibliotheek van het achteloos achtergelatene’. Uit duizend handdoeken koos zij ongeveer honderd veelkleurige handdoekobjecten. Vijf bijzondere verhalen zijn te lezen op deksels van oude microscoopkisten.

Corine Heijmans is beeldend kunstenaar. Ze woont en werkt in Bergen op Zoom. Haar werk gaat over de veranderlijke en soms wonderlijke relatie tussen de mens en natuur.  www.corineheijmans.com

Addy van Kempen is interieurarchitect, meubelontwerper en ruimtelijke vormgever. Zij werkt met diverse materialen, vaak hergebruikt, afgestemd op de ideeën die ontstaan. 

Carla Stouthart werkt als beeldend kunstenaar. Op dit moment volgt ze haar passie voor het schilderen, geïnspireerd door de natuur maar ook door gebeurtenissen in de wereld en levenservaringen. Ze maakt gebruik van meerdere technieken in haar schilderijen.

Peet Bakx is grafisch vormgever. Hij maakt moderne digitale en analoge kunst. Het werk is geïnspireerd door beelden en emoties uit Bergen op Zoom en omgeving. Het ene werk is stil en sereen, het andere uitbundig en krachtig. 

Janine Chedd laat zich o.a. inspireren door de natuur. Het werk dat ze in de kazerne laat zien heeft een meer donkere kant, met als basis de verhalen uit haar jeugd.  

Te zien: 11 en 12 september, van 10.00 u tot 16.00 u. Gebouw D van de Cort Heyligerskazerne, Jan Borghoutsplein 40, 4624 BS Bergen op Zoom.

GERAAKT, 11 en 12 september 2021 in Gebouw-D Cort Heyligers Kazerne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.