De wereld door de ogen van Jo & Josie.

Graag betoveren Jo & Josie u opnieuw met de magische combinatie van kleurenweelde, passie en ervaren vakmanschap. Hun schilderijen hangen bij vele bewonderaars in onder andere Noorwegen, Duitsland, België en natuurlijk in Nederland, en hun werken waren al te zien in steden als Parijs, Dresden en Stockholm. Nu presenteren ze hun kunst voor de vierde keer in galerie Arsis in Bergen op Zoom.

Jo Debije: de ontembare scheppingskracht. Schilderen is voor hem als ademen; hij kan simpelweg niet zonder. Hoewel zijn ouders erop aandrongen dat hij een ‘echt’ vak zou leren, won de innerlijke drang om te schilderen al snel van alle andere verplichtingen. De inspiratie stroomt als een oneindige bron uit hem voort. Hij blijft experimenteren en zich voortdurend vernieuwen, telkens weer op zoek naar het pure. Een ware meester in de schilderkunst.

Josie Arnoys: grijpt in, ondersteunt en vult aan. Geboren en getogen in Bergen op Zoom, tekenles van Fons Gieles en Joop Mijsbergen. Na haar afstuderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1992) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (1995), werkte ze vele jaren als vormgever voor televisie. Ook gaf ze acht jaar als docent les aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

24 uur per dag, 7 dagen per week brengen ze samen met de nieuw te scheppen werken door. Alles doen en maken ze samen. Passie voor het werk en voor elkaar spat er dan ook vanaf. Voeg hun kwaliteiten samen en er ontstaat een schilderij dat ze zelf liefkozend een ‘verfding’ noemen.

Laag voor laag bouwen ze hun gezamenlijke werken op, waardoor letterlijk diepte op het doek ontstaat. Van al die verschillende lagen zien we uiteindelijk de buitenkant. Zoals u ook bij medemensen in eerste instantie alleen de buitenkant ziet. Als u langer kijkt, merkt u dat ook de binnenkant, het gevoel en de emotie van de lagen die niet meer te zien zijn, meespelen in hoe u het werk ervaart. Zelf zeggen ze daarover: “Elk verfding is een rijpingsproces. Het is een beetje een persoonlijkheid. Een zoektocht naar de ziel.”

Inmiddels wonen Jo & Josie alweer een dik jaar op het eiland Tholen. Dichtbij hun geliefde Oosterschelde, waar ze zich vrijwel dagelijks verwonderen over haar schoonheid. De magie van eb en vloed, de vogels, de overweldigende krachten van de natuur… steeds weer anders, steeds weer verrassend. Die ‘wow’ stoppen ze nog steeds in hun schilderijen, of die nu over het water gaan of over heel iets anders.

In de expositie presenteren ze ook nu weer veel nieuw werk, waaronder doeken uit de ‘XL’ serie. De werken zijn 120 cm breed en 160 hoog: een heerlijk formaat om op te werken en stuk voor stuk echte blikvangers! En waar ze vorig jaar veel rode werken maakten zijn dit jaar al weer veel blauwe schilderijen ontstaan.

Gast exposanten

Om het extra leuk te maken hebben Jo & Josie twee bevriende kopstukken uit de kunst uitgenodigd. Marjorie Slooff, een gerenommeerde kunstenares met internationale reputatie, brengt vanuit het zonnige Portugal haar nieuwste keramiek en glaswerk mee. 

We hebben ook de eer om de innovatieve kunst van Cor Krijt uit Haarlem te laten zien. Zijn ‘vertekeningen’ zijn gemaakt van papier en lood. Materialen die hij meesterlijk weet te transformeren tot bijzondere installaties. 

Beide kunstenaars werken op hun eigen wijze vanuit beweging. 

Praktisch

De expositie toont meer dan vijftig werken en is gratis toegankelijk. 
In juli op vrijdag, zaterdag én zondag en in augustus op vrijdag en zaterdag, steeds van 12 tot 17 uur. Nieuwsgierig geworden? U bent van harte welkom! Kijk voor meer Jo & Josie op www.verfding.nl

Galerie Arsis, Zuivelplein 5, 4611 NX Bergen op Zoom.

De galerie ligt 200 meter vanaf de Grote Markt, achter ’Brownies en Downies’.

Impressie

Hip & Kiss, Zomerexpositie Jo & Josie In Galerie Arsis van 7 juli t/m 25 augustus 2025.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.