babbelaar-080314babbelaar1-web ridiculand-1-web

Mag ik even voorstellen?
30 minuten Interview met Wouter Goudswaard

In september had ik een interview met Wouter Goudswaard, striptekenaar en illustrator en sinds kort aangesloten bij Arsis.
Aanleidingen waren de opening van het atelier in het KidM-weekend dat in de Molstraat te vinden is, en dat hij deelt met goudsmid Lies de Vooght. En de uitgave van zijn boek “Ik wist niet dat zelfmoordterroristen zo van Vinex hielden”, dat eraan zat te komen.
Ik vroeg mij af wie is Wouter Goudswaard en hoe maakt hij een boek?

Zo jong als hij is (23 jaar), is dit namelijk niet zijn eerste uitgave. Vanaf zijn 14de is hij al bezig om teksten te schrijven en tekeningen erbij te maken en die vervolgens tot zijn 18de uit te geven bij een uitgeverij “voor mensen onder de 18” .
Wouter volgde 4 jaar de kunstacademie in Brussel om ook in die tijd smallpressboekjes uit te geven, maar dan in eigen beheer want zijn eerste uitgeverij was hij intussen ontgroeid.
“Hoe begin je nu aan een strip?” Niet veel anders dan menig ander beeldend kunstenaar krijgt ook hij inspiratie uit dingen van het leven, zinnen, beelden. Hij schrijft een scenario vaak met een limit van 2 pagina’s voordat hij schetst met een potlood en eindigt met inkt en kleur. Zo heeft hij overzicht van begin en einde.
Ik moet zeggen, hij heeft een apart kleurenpalet dat ook al opviel op de kunstacademie. Misschien is dit wel onderdeel van zijn handschrift, maar dat wil niet zeggen dat hij niet wil experimenteren. Ook zwart/ wit -strips of strips alleen met een steunkleur vindt hij interessant.
Zin schrijfstijl vind hij humoristisch, in ieder geval tot een glimlach verleidend. En hij ziet ook volop mogelijkheden te groeien door middel van drama’s, een roman of horrorverhaal te schrijven want daarin kunnen personages veranderen terwijl dat in een 2 pagina – strip nauwelijks mogelijk is.
Wouter verzorgt zijn strips en boekwerken helemaal zelf, zoals zijn vrije werk, opdrachten bij de Intratuin e.a. Verhalen voor Donald Duck die hij verzint worden wel vervolgens opgestuurd en door tekenaars elders in de wereld van kleur voorzien.

Als je een strip tegenkomt met “Ridiculand” (het mannetje met de baard) ………die is van Wouter.

Elke Zimmerman

Interview met Wouter Goudswaard – striptekenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.