Het thema van de kinderboekenweek van dit jaar is : Bij mij thuis

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

In de bibliotheek van Bergen op Zoom (open dinsdag t/m zaterdag 10:00-17:00), op scholen en bij de boekhandel zijn er verschillende activiteiten speciaal voor kinderen. In de bibliotheek is er door kunstenaar Irene Weug een kleine expositie samengesteld met als thema ‘Aan tafel’ , in de verhalenkamer van de bibliotheek.

Aan tafel: de plek waar je elkaar kan ontmoeten, spelletjes doen, eten, knutselen, maar ook zwijgend naar je mobiel kan kijken.
Zij borduurde vier verschillende tafelkleden, borduursel wat uitnodigt om na te denken over hoe gaat dat bij mij thuis.

Ik vroeg schrijfster Esther Gerritsen of ik een dialoog mocht drukken op een tafelkleed. Ik kreeg onmiddellijk toestemming. Ik drukte de tekst ‘die mensen zullen wel denken’ letter voor letter op een wit tafellaken.

Deze dialoog gaat tussen een moeder en een zoon. Maar het kan ook een vader met een dochter zijn.

Vul zelf maar in, herken je iets?

Silvia Zwaaneveldt drukte deze tekst op ansicht-formaat; om mee te nemen en thuis of op school te spelen.

De dialoog komt uit: ‘Is dat een kapstok.

 Op de zwart-witte tafel staat een servies.

Aan tafel lopen soms de meningen hoog op en gaat er een bord aan diggelen.

Stellingen worden betrokken, die soms erg zwart-wit zijn. Ik plakte de brokstukken aan elkaar en maakte een nieuw servies. Bekijk de dingen ook eens van een andere kant.

Er staan twee kijkkastjes met een tafelsituatie. Ik heb veel jongerentoneel geregisseerd. De opstelling van tafels en stoelen vertelde veel over de verhoudingen tussen kinderen en hun ouders. Toneelspelen kan een super uitlaatklep zijn.

Wil je de kunstenaar aan tafel ontmoeten? Wil je haar een verhaal vertellen?

Mail haar en we maken een afspraak: kinderboekenweek@arsis-boz.nl

Irene Weug, Aan tafel, Bibliotheek, Kinderboekenweek 2023 – 4 t/m 15 oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.