LANDELIJKE OPENING KUNSTEN IN DE MONUMENTEN OP 10 SEPTEMBER 2015 IN BERGEN OP ZOOM

Dit jaar is de Landelijke Opening van Kunsten in de Monumenten in Bergen op Zoom. Dankzij samenwerking met de medewerkers van de Gemeente BoZ hebben kunstenaars van Arsis hiervoor drie kunstwerken gerealiseerd. Bij dat evenement is Arsis dus nauw betrokken en er wordt door de Arsiskunstenaars keihard aan gewerkt. Op drie locaties in Bergen op Zoom worden spectaculaire kunstwerken vervaardigd die er mogen zijn! De genodigden voor de opening worden tijdens een stadswandeling onder andere langs deze kunstwerken geleid. Locaties van de kunstwerken zijn: in het water bij het Ravelijn (in de volksmond genoemd Pielekeswater) , in de catacomben van de Grebbe en op het pleintje voor de Gertrudiskerk aan de Kerkstraat. Deze drie kunstwerken blijven tijdens het gehele Kunsten in de Monumenten Weekend te bezichtigen. Ter illustratie: zie de foto’s.

“TIJDELIJKE SCHUILPLAATS” | KUNSTWERK IN HET WATER BIJ HET RAVELIJN

Tijdelijke Schuilplaats bij het Ravelijn door Corine Heijmans


Toelichting op “Tijdelijke Schuilplaats” | hout en pvc-buizen,12 m en 4 m h

Schuilen op een drijvend eiland. Het kan tijdens het Kunsten in de Monumenten Weekend vanaf donderdag 10 t/m zondag 13 september in het water van Het Ravelijn op den Zoom. Het kunstwerk Tijdelijke Schuilplaats refereert aan Het Ravelijn, een verdedigingswerk uit de 18e eeuw. De vijf gevels zijn bevestigd aan een vijfhoekige vorm, gelijk aan de vorm van het vestingwerk. De huisjes bieden veiligheid omdat ze in een cirkel staan. Tijdelijke Schuilplaats is een werk van beeldend kunstenaar Corine Heijmans en is dankzij samenwerking met De Vierschaar, Stichting Decorbouw Groot Arsenaal en sponsoring van Van der Pol Pallets en Kraanverhuur Heeren tot stand gekomen. Corine (bestuurslid van Stichting Arsis kunst en sociëteit) is voorstander van samenwerken. Er is zoveel creativiteit in onze stad. Als we de krachten meer zouden bundelen kunnen er mooie projecten ontstaan.

“KUNST BEWEEGT BOZ” | VIDEOINSTALLATIE IN DE CATACOMBEN VAN DE GREBBE

De Kunst gaat dit jaar zelfs ondergronds. Door de kunstenaars Elke Zimmerman en Corine Heijmans is in samenwerking met Jan Nederveen en Noud Jehoel een video-installatie gemaakt met geluid. Deze is te zien in de watergang en stadsriool De Grebbe. Kaartjes voor de ondergrondse wandeling zijn verkrijgbaar bij het plaatselijke VVV-kantoor.

Kunstwerk Grebbe
co-productie van Jan Nederveen | Noud Jehoel | Elke Zimmerman | Corine Heijmans


“LA GRANDE PARADE” | INSTALLATIE IN DE TUIN VAN DE GERTRUDISKERK

Een grote parade beweegt zich door het gras. Een parade van gouden knuffelbeesten. Eens waren ze alle verschillend. De een had een warrige roze vacht, terwijl de ander een groen pluchen omhulsel had. Maar in deze parade zijn ze allemaal gelijk. Omdat ze allemaal goud zijn is er geen onderscheid meer. Geïnspireerd door de gouden versieringen op de hekken in de tuin van de Sint Gertrudiskerk te Bergen op Zoom creëerden vier kunstenaars van Arsis een gouden parade op het grasveld aan de zij-ingang van de kerk aan de voet van de grote boom. Foto links toont het hek van de tuin naast de Gertrudiskerk. De foto rechts laat zien dat La Grande Parade is begonnen.

La Grande Parade bij de  Gertrudiskerk
La Grande Parade bij de
Gertrudiskerk
DSC_0145

KUNSTRONDJE HAVENKWARTIER BERGEN OP ZOOM EN KUNSTROUTE HALSTEREN

Op 12 en 13 september is het weer Kunsten in de Monumenten Weekend. Stichting ARSIS Kunst en Sociëteit te Bergen op Zoom organiseert dan traditiegetrouw kunstexposities in monumentale panden in het Havenkwartier. Vanaf de Artotheek in de Lievevrouwestraat, via de Dubbelstraat, Korte Dubbelstraat, Noordzijde en Zuidzijde Haven is er een route richting stadscentrum via de Rijkebuurtstraat. Ook de Antoniusmolen, de Martinuskerk, het Kerkhofje ‚ÄòRust in Vrede aan de Dorpsstraat en Villa De Vijfsprong aan de Beeklaan in Halsteren verdienen uw bezoek.

Zaterdag 12 en zondag 13 september kunt u in Bergen op Zoom en Halsteren tussen 12.00 uur en 17.00 uur genieten van het uiteenlopende werk van diverse kunstenaars.

Kunstenaars die exposeren in Bergen op Zoom

Keramiek van Corina van Eekelen in de Artotheek, installaties van Han Aertssen op Dubbelstraat 20, Mus en Waswad met gemengd werk op Dubbelstraat 57, Jan Wessendorp (schilderijen) , Frits Wiggers (werk op papier), Ank van Meer (beelden) en Christine Lamme (schilderijen) rond Korte Dubbelstraat 10, Riet Buuron met haar installatie en Wouter Goudswaard met zijn striptekeningen op Noordzijde Haven 12, beelden van Jan Kettelerij op Zuidzijde Haven 33, schilderijen van Karin van de Looij op Zuidzijde Haven 11 en werk op papier van Amie van Eekelen en design-kussens van Corine Siemons op Rijkebuurtstraat 26.

Kunstenaars die exposeren in Halsteren

In Halsteren vindt u prikkelende kunst van Irene Weug in de Antoniusmolen aan de Halsterseweg, beelden van Gerard Fransen in de Martinuskerk, passend werk van Pierrette Schoon en Elke Zimmerman op het Kerkhofje Rust in Vrede aan de Dorpsstraat, en schilderijen van Corine Heijmans in Villa De Vijfsprong aan de Beeklaan.

De kunstenaars zijn aanwezig! Om het extra aantrekkelijk te maken is op een aantal locaties zowel in Bergen op Zoom als in Halsteren ook live muziek.

Hieronder een plattegrond van de gratis route. Deze is tevens te verkrijgen bij het plaatselijke VVV-kantoor.

plattegrond kunstrondje havenkwartier [zie rode stippellijn] en monumenten

SELECTIE UIT DE TENTOONGESTELDE WERKEN VAN DEELNEMENDE KUNSTENAARS IN BERGEN OP ZOOM

Corine van Eekelen
Corine van Eekelen
Han Aertssen
Han Aertssen
Mus
Mus
Waswad
Waswad
Jan Wessendorp
Jan Wessendorp
Ank van Meer
Ank van Meer
Christine Lamme
Christine Lamme
Wouter Goudswaard
Wouter Goudswaard
Amie van Eekelen
Amie van Eekelen
Frits Wiggers
Frits Wiggers
COSC design kussens Corine Siemons
COSC design kussens Corine Siemons
Jan Kettelerij
Jan Kettelerij
Karin van de Looij
Karin van de Looij


SELECTIE UIT DE TENTOONGESTELDE WERKEN VAN DEELNEMENDE KUNSTENAARS IN HALSTEREN

Gerard Fransen
Gerard Fransen
Elke Zimmerman
Elke Zimmerman
Corine Heijmans
Corine Heijmans
Pierrette Schoon
Pierrette Schoon
Irene Weug
Irene Weug
Landelijke opening en expo Kunsten in de Monumenten BoZ 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.