Inzet: fragment uit “Lake Nalubaale”

Lake Naluubale

Oeganda, het land waar ooit de vrijheid van vele koninkrijken gepaard ging met de mystiek van het Godendom van het meer en waar Nalubaale, God van het water, zijn golven moest afstaan aan Queen Victoria. WASWAD vertaalt met dit werk zijn zicht op het huidige Victoriameer waarbij op het volledige werk de olifanten aan de horizon symbool staan voor de mensen en goden van Oeganda.

WASWAD is een van een tweeling. Tweelingen in Uganda hebben een bijzondere status en daarom krijgen alle tweelingen een titel aan hun naam toegevoegd. Als de eerste van de twee babies een jongen is, dan krijgt deze de titel Waswa voor zijn naam. Omdat de eerste letter van zijn voornaam een D is, heeft hij er een D aan toegevoegd. Hij werkt als kunstenaar onder dit “pseudoniem’. WASWAD is een multidisciplinair kunstenaar.. Zijn werken bestaan o.a. schilderwerken op doek, sculpturen, en houten objecten waaronder zetels. Daarbij spelen kleur, organische vormen en diverse soorten hout een grote rol.

Op donderdagavond 1 oktober zal hij bij Arsis vertellen over zijn leven als kunstenaar in dit Oost-Afrikaanse land van vele koninkrijken dat door kolonisatie in handen was gevallen van het Verenigd Koninkrijk onder Koningin Victoria (1819-1901). Hij vertelt over zijn herkomst en de invloeden die hij gebruikt in zijn werk, over het huidige kunstklimaat in Oeganda en over zijn kunstenaarschap en zijn werken.

WASWAD is een boeiende persoonlijkheid. Hij heeft grote belangstelling voor wat er hier, zeg in Europa, te doen is op het gebied van de kunsten en wat de invloeden zijn.  Dit is een unieke gelegenheid voor jullie als kunstenaar, als donateur, of als geïnteresseerde om kennis te maken met een kunstenaar uit een ander continent en cultuurgebied. Hij wil jullie graag ontmoeten. Dit is eenmalig omdat WASWAD binnenkort weer terugreist naar Oeganda. Het belooft een inspirerende en veelgelaagde avond te worden.

NAMENS WASWAD, WELKOM BIJ ARSIS OP DONDERDAG 1 OKTOBER VANAF 20.00 UUR

Presentatie van kunstenaar WASWAD (Oeganda)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.