In onze Galerie Arsis zijn in de maand september beelden te zien van Frank Beek.

Opening zaterdag 7 september 16:00

Zoeken naar vorm. Beelden in steen.

In de twintig jaren dat Frank Beek zich intensief bezig houdt met beeldhouwen in steen, zijn er een aantal aspecten die opvallen in zijn werken. Als autodidact, is hij in de leer (geweest) bij enkele zeer ervaren beeldhouwers (Annie Andriessen, Adriaan Seelen, Gerard van Rooij) en heeft hij altijd gewerkt naar eigen invallen en ideeën.
In het begin is hij af en toe wel eens afgeremd vanwege de moeilijkheidsgraad in verhouding tot zijn vaardigheden van dat moment. Oefening baart kunst en zoals blijkt nemen zijn mogelijkheden met de jaren toe.

Interesses

Zijn interesse gaat vooral uit naar abstracte vormen; slechts enkele malen maakt Frank Beek een figuratief beeld, die vormentaal boeit hem minder.
In zijn abstracte beelden voeren in eerste instantie organische vormen de boventoon, na enkele jaren komen bij hem ook geometrische vormen steeds vaker in zijn werk voor.
Nu zoekt hij meer en meer naar een synthese van organisch en geometrisch, of naar een dialoog tussen beide. Dan kan je ook spreken van een wisselwerking tussen hard en zacht.

Inspiratie komt bij Frank Beek van verschillende kanten: een stemming, gevoel, een gebeurtenis, herinnering, een al dan niet zelfgekozen thema, een omgeving. Meestal komt bij hem eerst een vorm naar voren, in een schets of in gedachte, die al werkend kan veranderen en rijpen tot het uiteindelijke beeld. Al werkend komt vaak pas later ook “een verhaal” tevoorschijn. Dat “verhaal” beschouwt hij slechts als een van de vele verhalen die een beeld kan oproepen. Hij is dan ook benieuwd naar wat zijn beelden oproepen, teweeg brengen bij de beschouwer. Een titel kan soms/vaak de blik van de beschouwer sturen in een richting die te zeer inperkt. Vandaar dat hij steeds vaker een beeld geen titel meer meegeeft.

Zeggingskracht

De zeggingskracht van een vorm wordt sterk gekleurd door de “huid” van het beeld. Het maakt een groot verschil of de huid grof of glad geschuurd is, gepolijst en glanzend is, of ruw gehakt, wat ook nog op verschillende manieren kan gedaan worden. Steeds meer is hij daarbij de schoonheid van het ruw gehakte beeld gaan waarderen. Gaandeweg ontwikkelde een voorkeur voor een bepaalde steensoort; voor hem is dat Belgisch hardsteen (ook wel “arduin”, “Bleu Belge” of “petit granit” genoemd). Daarnaast blijft het voor Frank Beek boeiend om ook andere steensoorten te onderzoeken, en dan met name de wat hardere gesteenten. 

Was getekend, Frank Beek

Openingstijden

Galerie Arsis, Sint Annastraat 10 in Bergen op Zoom is in de maand september geopend op vrijdag, zaterdag en koopzondag (24 september) van 12.00 tot 17.00 uur.

In het monumentenweekend op zondag 15 september is de galerie eveneens open van 12:00 tot 17:00 uur.

September expositie in Galerie Arsis, Frank Beek, 6 t/m 30 september 2019