Geschiedenis van M5-M6, Schatten uit het Rijks
In 2016 sloegen 5 stadsmusea (M5) in Nederland de handen ineen om gezamenlijk tentoonstellingen te gaan maken. Het werd een reizende tentoonstelling. De gedachte was om te putten uit het rijke Nederlandse kunstbezit. Inmiddels doen nu 6 musea mee zodat het nu M6 heet.
Als gemeenschappelijke invalshoek kozen de musea voor de vier elementen:
Aarde, water, lucht en vuur.
Deze elementen staan in relatie tot de mens die daarin woont en leeft.
- 2018 Lage Landen en de boeren
- 2020 Koele Wateren en de vissers
- 2022 Hoge Luchten en de burgers die in de steden wonen.
De mens is naar de stad getrokken waar men werk zocht. De stad werd het centrum van handel, scholen, ontwikkeling, vrijheid. - 2023 Hete Vuren waarbij verschillende elementen aan bod komen zoals het romantische haardvuur, de ambachten waarbij het vuur een rol speelt, de oorlogen, de branden.
Hete Vuren
Als je als kunstenaar wil inzenden, dan zal je kunstwerk moeten voldoen aan onderstaande omschrijving. De jury zal tzt daar op selecteren.
Op alle uit het Rijksmuseum geselecteerde kunstwerken zal ‘vuur’ te zien zijn. De meeste kunstwerken worden gerekend tot zg genrestukken. Deze keer dus geen landschappen, zeegezichten of stadsgezichten, maar meer taferelen binnenskamers. Vuur als bron van warmte, licht, gezelligheid, huiselijkheid, gemeenschappelijkheid. Kaarsen, kampvuur, barbecue.
Vuur brengt ons bij de sociale dimensie van de Nederlandse identiteit. Nederland is niet alleen een stuk grond in Europa, een delta (ruimtelijke dimensie), een rechtstaat met burgerlijke rechten (normatieve dimensie), ook een gemeenschap, een geheel van verenigingen, belangenorganisaties, ondernemingen (sociale dimensie).
Met het element ‘vuur’ in de vierde aflevering wordt de focus geplaatst op de ‘gemeenschap’. Anders dan de elementen aarde, water en lucht is ‘vuur’ veel minder ruimtelijk en minder zichtbaar. Geen landschappen, zeegezichten en stadsgezichten, maar mensen in hun sociale omgeving worden in deze laatste aflevering getoond. Lag in de vorige drie aflevering de focus op respectievelijk gelijkheid, maakbaarheid en vrijheid, bij Hete Vuren zal de focus liggen op de gevoelsgemeenschap, de saamhorigheid, de solidariteit, de gezelligheid. De verbindende kracht van vuur.
Specifiek voor Bergen op Zoom komt nog als sub-thema de geschiedenis van het ambachtelijk vuur van pottenbakkers en het muzikale vuur van singer songwriters.
Al deze elementen zullen tzt bij de selectie voor de diverse ruimten een rol spelen.
Hete Vuren staat gepland van 22 april 2023 t/m 3 september 2023 in het Markiezenhof.
Wij gaan er vanuit dat Arsis daar weer de ruimte krijgt zoals ook de voorgaande jaren. Ook hopen wij dan nog een galerie te hebben. Wij hebben inmiddels de mogelijkheid vastgelegd om in de maand april en mei in onze Sint Gertrudiskerk aan de Grote Markt ook te exposeren. Dat zal een uitdaging worden maar we gaan ervoor.
Na afloop van de huidige expositie in juli gaan we met partijen verder om de tafel zitten om e.e.a. te organiseren.
Kunstenaars kunnen zich nu al opgeven via onderstaand formulier als geïnteresseerd om mee te doen kunnen uiteraard al aan de slag. Het is voor je het weet weer april 2023.
Reglement voor de expositie M5 2022.
Voor M6 2023 komt een nieuw reglement, maar die zal in hoofdlijnen gelijk zijn aan deze, vandaar dat wij dat vast publiceren.
Meer algemene informatie over het project: https://schattenuithetrijks.nl
Voor vragen, opmerkingen etc is de werkgroep bereikbaar via het volgende email adres: m5expositie@arsis-boz.nl
Verdere plannen.
Wij willen toegroeien naar een 2 jaarlijkse steeds bredere kunstmanifestatie. Uiteindelijk een Biënnale van Bergen op Zoom.
Indien u overweegt deel te nemen aan Hete Vuren, kunt u via onderstaand formulier uw belangstelling aangeven. U krijgt dan na de zomer de nieuwsbrief speciaal voor potentiële deelnemers. De deelname is pas definitief op het moment dat de deelnemer een kunstwerk inlevert.