Op zaterdag 9 september keert PopMonument, het festival wat op bijzondere wijze muziek, kunst, erfgoed en verhalen verweeft tot een spannend avondvullend programma, terug naar thuishaven Bergen op Zoom. Bezoekers en bewoners worden uitgenodigd om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken. PopMonument doet dit met een muzikale route door de stad, met bijzondere verhalen, acts, kunst, erfgoed en hedendaagse muziek op onverwachte en unieke historische locaties.

Er zijn onder andere 2 exposities die in dit kader worden georganiseerd.

Markiezenhof

Een aantal bij Arsis aangesloten kunstenaars hebben elkaar gevonden om gezamenlijk een expositie te organiseren in de Tuinkamer van het Markiezenhof.

De kunstenaars schrijven daarover:

Kloecke Vrouwen Wie is de ‘Kloecke Vrouw’? Is dat een grote held, vrijheidsstrijder of idealist?
Een vrouw die goed zichtbaar is voor het oog van de wereld?
Vrouwen die met hun visie, moed en hoop de wereld voorgoed hebben veranderd en een voorbeeld waren voor andere vrouwen?
Of is dat de onzichtbare vrouw, een vrouw op de achtergrond?
In de tuinzaal van het Markiezenhof tonen wij, 6 kunstenaars van Stichting Arsis, de strijdbare zichtbare en onzichtbare vrouwen in deze wereld.
De tentoonstelling is te zien van 9 september tot en met 24 september.
Corine Heijmans Liesbeth de Waal Carla Stout Ingrid van der Meer Christine Veraart Addy van Kempen Aangeslotenen bij Stichting Arsis

Tijdens pop-monument van 9 september is de expositie geopend van 19:00 tot 23:00 uur.

PopUpMuseum

Het monumentale gebouw van Anno 52 in Bergen op Zoom, in de volksmond beter bekend als ‘de oude V&D’, wordt van 31 augustus t/m 10 september een PopUpMuseum.
Kunstenaars Olexandr Pinchuk en Annemarieke van Peppen nemen je mee in een audiovisuele beleving waarbij mensen geslaagd zijn om over diens mentale grenzen heen te stappen.

Door erfgoedfestival PopMonument is het momentele kunstenaarsduo in het kader van het thema Kloecke Vrouwen uitgedaagd om een zoektocht aan te gaan met de vraag:

‘wat maakt een vrouw sterk in deze tijd?’ Zij denken dat in het huidige tijdsbeeld de definitie van een sterke vrouw verwarrend en tegenstrijdig is. 

Sociale druk, maatschappelijke verwachtingen en culturele achtergrond maak het wellicht voor iedere vrouw een persoonlijke zoektocht.

Met Soft Empowerment zijn zij niet op zoek gegaan naar die ene sterke vrouw, maar hebben zij onderzocht welke belemmeringen vrouwen ervaren om zich sterk te voelen. 

Al snel zijn ze erachter gekomen dat je om sterk te willen – of moeten – zijn, je moet stoppen met spelen met de buitenwereld. En in de basis spelen met jezelf. Neem jezelf waar. Hoor jezelf. Blijf dichtbij jezelf. Speel geen spelletjes waarin je jezelf verliest.

Bovendien zijn zij tot de conclusie gekomen dat de kunst om je sterk te kunnen voelen zich niet beperkt tot gender. Door middel van het uitsluiten van geslacht, zou het kunnen zijn dat het heilig huisje van de vrouw als zwak geslacht een licht schopje heeft gekregen en dat zij de sleutel in het slot hebben omgedraaid om de deur te openen naar de sterke mens.

  • Is een vrouw van het zwakke geslacht?
  • Wat maakt een mens sterk?
  • Wie bepaalt of je sterk bent?
  • Kun je een sterk mens typeren?
  • Wat is een sterk mens?
  • Durf jij te luisteren naar jouw eigen stem?

Dompel je onder in vrije, expressieve en veelal positieve beelden van een zeer divers scala aan mensen die uit hun comfortzone zijn gestapt. Laat je meevoeren door de installatie.

Van 31 augustus t/m 10 september 2023 is de tijdelijke expositie Soft Empowerment in het PopUpMuseum Pinchuck & Van Peppen te beleven en bewonderen op de begane grond van Anno 52 (Oude V&D), Stationsstraat 1, Bergen op Zoom. 

Tijdens PopMonument op 9 september tussen 19.00 en 23.00 uur. 

Voor alle informatie bezoek je www.annemariekevanpeppen.nl/events.

Kloecke vrouwen – Kunstexpositie in het Markiezenhof en Anno52 (diverse data in september)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.