Vijf stadsmusea in Nederland (Westfries Museum in Hoorn, Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof) werken samen aan een reizende tentoonstelling ‘Lage Landen’ met werken uit het Rijksmuseum.
De tentoonstelling Lage Landen met als thema aarde, is in Bergen op Zoom te zien van 17 februari t/m 9 juni 2019.
Lage landen is de eerste van een serie van vier reizende exposities waarin de identiteit van Nederland wordt onderzocht vanuit de invalshoek van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.
De exposities, met pakkende titels als Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren, zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen vijf stadsmusea en het Rijksmuseum, die van 2018 tot 2025 loopt.
Op de expositie Lage Landen zijn 38 landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.
Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met enkele aanwinsten uit de eigen collectie.
Design duo AtelierNL, winnaar van de Dutch Design Award 2017 in de categorie research, gaat letterlijk met de voeten in de klei om de identiteit en historie van elke regio te duiden aan de hand van bodemschatten, flora en fauna.
Er is ook een speciale website voor deze expositie reeks: Schatten uit het Rijks.
Het Arsis Project
Enige tijd geleden is uit eerdere samenwerking van ons, de Stichting Arsis, met het Markiezenhof het idee ontstaan om in Bergen op Zoom, naast de werken uit het Rijks, ook een aanvullende tentoonstelling te organiseren met werken van kunstenaars uit Brabant, Zeeland en Vlaanderen.
Ruim 90 kunstenaars hadden zich in 2018 als belangstellende opgegeven waarvan uiteindelijk 68 kunstenaars 200 kunstwerken aangeboden hebben.
In de laatste week van 2018 is door een jury een voorselectie gehouden en daar zijn 70 kunstwerken geselecteerd.
In februari is door een 2e jury een selectie gemaakt hieruit om te komen tot een gewogen expositie in het Markiezenhof, als parallel expositie bij de Rijksmuseum stukken. Daar zijn 20 stukken te zien
De andere 50 stukken worden in onze Galerie Arsis aan de St. Annastraat 10 geëxposeerd in 4 termijnen. De Galerie is open op vrijdagen, zaterdagen en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur.
Er is een speciale catalogus website. Zie https://bergenopzoom-expo.art/expositie-overzicht/
Hier vindt u informatie over de exposities, de indeling over de 4 perioden, de kunstwerken en de kunstenaars.
Jury samenstelling
De werken zijn beoordeeld door een deskundige jury om te komen tot de Markiezenhof expositie..
De samenstelling is als volgt:
- Hugo ter Avest, Directeur Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen
- Marc de Beyer, Directeur Museum Gouda
- Gerard de Kleijn, projectleider M5 project, gastcurator, oud-directeur Museum Gouda.
- Tiana Wilhelm, directeur Stedelijk Museum Zutphen
De voorjurering is uitgevoerd door:
Jeroen Grosfeld.
o.a. oud hoofd Educatieve Dienst van het Maritiem Museum in Rotterdam.
Gemeenteconservator in Hellevoetsluis.
Directeur van Breda’s Museum te Breda
Bestuurslid De Mastboom-Brosens Stichting, Oud Gastel.
Gerard de Kleijn. Hij maakt ook onderdeel uit van de jury die in de januari de kunstwerken selecteert voor het Markiezenhof. Hij is o.a. initiatief nemer van het M5 project. Daarnaast heeft hij in het verleden gewerkt als directeur-bestuurder van Museum Gouda. Daarvoor directeur van de stichting Amersfoort in C en nog vele andere functies.
Pim Kersten. Hij is beeldend kunstenaar, tentoonstellingsmaker en docent. Met zijn werk als kunstenaar exposeert hij internationaal en als tentoonstellingsmaker werkte hij o.a. mee als assistent curator aan de nieuwe collectie tentoonstelling ‘The Making of Modern Art’ van het Van Abbemuseum te Eindhoven.
Wilt u eerst nog meer informatie, dan kunt u ons via email benaderen, m5expositie@arsis-boz.nl. Ook voor andere vragen over dit project kunt u dit email adres gebruiken.