in een bijzonder pand in Bergen op Zoom

Op vrijdag, zaterdag en zondag, 23, 24 en 25 mei 2014, tijdens de manifestatie Proefmei Bergen op Zoom, exposeren Ben Estor, schilderijen, en Gerard Fransen, sculpturen, in het bijzondere pand Galerie Weids-Beeld Moeregrebstraat 72.

[ De expositie zal geopend worden door de heer Leo Schunck, voormalig voorzitter van de Stichting Kunstuitleen West- Brabant op vrijdag 23 mei om 15.30 uur.

Openingstijden: vrijdag 23 mei van 15.00 uur tot 19.00 uur
zaterdag 24 en zondag 25 mei van 12.30 uur tot 17.00 uur. ]

 

Gallerie Weids BeeldHet achterste gedeelte is een gemeentelijk monument, met als oorspronkelijke functie een kerk. Het woonhuis is een rijksmonument, dat onder andere diende als huisvesting van de geestelijke van de achtergelegen kerk.
Nadat in de 15e eeuw op dit perceel een pottenbakkerij gevestigd was, hebben zich hier vervolgens de Lombarden, Henri de la Tremoille ( een zoon van Maria Tour de la Auvergne ) en het Gilde van de Poorterij gehuisvest.

Tussen 1795 en 1876 was hier een Spin- en breischool van de maatschappij tot Nut van het Algemeen.

In 1876 koopt de Christelijke vereniging Nehemia het pand, sloopt het achterste gedeelte en bouwt dit kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente. Zij heeft het in gebruik tot 1929.

Daarna wordt het pand in gebruik genomen door het Leger des Heils tot 1956. Het echtpaar Weijts verwerft het pand in 1976, restaureert het woonhuis in 1992 en het kerkgebouw in 2009.

 

Ben Estor

Ben EstorBen Estor schildert al zolang hij het zich kan herinneren.

Misschien zit het in de genen: zijn grootmoeder was schilderes in Den Haag.

Een van zijn jeugdwerkjes hing daar ooit in Pulchri Studio, maar is helaas verloren geraakt.

In de jaren zeventig deed hij veel aan fotografie, maakte hij een documentaire-film en schilderde hij zo nu en dan wat abstract werk.

Tijdens zijn vele reizen in het Midden-Oosten, midden jaren tachtig fotografeerde en schilderde hij talloze stadsgezichten en landschappen en zocht onderricht eerst in de oude klassieke realistische stijl en koos hij Cor Jacobi in Helmond als vaste docent en volgde later diverse workshops bij Henk Helmantel als fijnschilder.

Toch ging zijn hart eigenlijk uit naar de techniek van de impressionisten, waarvoor hij zich van 2006 tot 2010, na zijn verhuizing naar Halsteren en recent naar Steenbergen, wendde tot de kunstschilder Mart Franken in Bergen op Zoom en later ook middels masterclass bij Peter van Berkel uit Vlissingen.

Zo is steeds vrijer werk ontstaan, waarbij hij voorheen merendeels schilderde naar bestaande afbeeldingen, foto’s, en ook¬†plein air.

Ontving in 2010 de tweede prijs bij de schilderwedstrijd in het licht van Walcheren‚Äö te Domburg.

Zijn schilderijen zijn verspreid in binnen- en buitenland.

Sinds 2011 is hij toegelaten als lid van de kunstenaarssocieteit ARSIS hier in Bergen op Zoom

In 2012 experimenteerde hij met abstract werk, waarvan de invloed nu in 2014 duidelijk merkbaar is.

Veelal landschappen op een steeds groter wordend doek in verschillende technieken, zo ook nu weer bij deze, zijn negende expositie, waarbij telkens weer sterk de nadruk ligt op het bij hem zo kenmerkend kleurgebruik en sfeertekening.

Gerard Fransen

Gerard Fransen

Sinds zijn opleiding beeldhouwkunst aan de Academie Antwerpen Noord (afgerond in 2011) ontwikkelde zij zich verder in multidisciplinaire kunstvormen en themakunst.

In september 2010 volgde hij masterclass beeldhouwen bij Adriaan Seelen en Gerard van Rooy in St.-Baslemont (Frankrijk ).

Hij is ook actief betrokken bij het kunstenaarscollectief Krot & Co in Bergen op Zoom

Het kenmerkende in zijn beeldtaal zijn de vaak organische vormen met een gevarieerd materiaal- gebruik zoals steen, hout, staal en keramiek zowel abstract als figuratief.

Daarnaast tref je in zijn werk vaak technische aspecten en uitvoeringen aan, die voortkomen uit mijn oorspronkelijke beroep van docent werktuigbouwkunde.

Zijn inspiratiebronnen zijn vaak de groeiprocessen in de natuur,ook natuurlijke en spontane breukvormen zijn mogelijkheden waardoor hij geïnspireerd kan worden.

Naast het maken van 3D vormen is hij in zijn atelier ook actief bezig met het schriftbeeldhouwen of letterhakken, waarbij mijn grote inspiratiebron en leermeester Christoffel Boudens uit Brugge is.

 

Bijzondere expositie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.