Het woord is aan Willem Beerman
Kometenlaan 38 Bergen op Zoom – 22 03 2018
U bent van harte welkom bij zijn presentatie
Aanvang 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur
Willem Beerman komt uit Nijmegen, een stad met in de omgeving veel en afwisselende natuur, wat ongetwijfeld van invloed is geweest op zijn latere werk. Op de middelbare school groeide zijn belangstelling voor het kunstambacht, vooral door het culturele klimaat van de stad. Allereerst door het grote aantal beeldende kunstenaars in de regio, maar ook door de regelmatige tentoonstellingen en kunstmarkten. Veel indruk maakten op hem o.a.: Klaas Gubbels en Flip van der Burgt.
Voor zijn beroepsopleiding viel de keuze op de 5-jarige dagopleiding van de Tilburgse Academie. Op deze Academie werd een gedegen brede vakopleiding gegeven, waarbij de voorbeelden van klasgenoten vaak belangrijker waren dan de inbreng van de docenten. Hij kreeg les van o.a. Molenkamp, Ru van Rossem, Pierre Janssen en Theo van Velzen.
Na deze opleiding bleek een groot aantal Brabantse tekenleraren, afkomstig van de Tilburgse Academie, ontevreden over de gebrekkige voorbereiding op de lespraktijk. Zij besloten een groep op te richten om deze achterstand gezamenlijk te corrigeren: Kring Zuid. De resultaten waren zo verbluffend dat zij spoedig tot voorbeeld voor Nederland golden.
De lespraktijk van Willem Beerman, gestart in 1965 op Roncalli, begon door deze contacten met collega’s steeds duidelijker te verbeteren. De aktiviteiten op Roncalli hadden ook grote invloed op zijn werk.
Daarnaast was hij betrokken bij de organisatie van de eindexamens Tekenen op MAVO, HAVO en VWO. Ook aan de opzet van de Nieuwe Lerarenopleiding Tekenen heeft hij kunnen bijdragen. Na 10 jaar Roncalli werd hij docent en later hoofddocent aan de Opleiding voor Tekenleraren te Delft, en na fusie bij Hogeschool Rotterdam.
Naast zijn werkzaamheden bleef hij doorgaan met tekenen, schilderen en grafiek. In de vakanties kon hij veel werk maken waardoor hij van tijd tot tijd kon exposeren. Geleidelijk aan stopte hij met etsen, omdat het een te grote aanslag op zijn gezondheid was. Na zijn pensionering, in 1998, had hij dagelijks gelegenheid de tijd in te halen die hij eerder tekort was gekomen. In de winter, als het licht slechter is, houd hij zich bezig met linosnijden, in de resterende tijd aquarelleert hij graag. Landschap is het favoriete onderwerp van Willem Beerman. (red. E.W. van Doorn)
Willem Beerman is sinds 2017 aangesloten bij Arsis.